De Limpopo Provincie


Limpopo is de meest noordelijke provincie in Zuid-Afrika. Er wonen in totaal circa 5,5 miljoen mensen en de provincie is zeer uitgestrekt. Oppervlakte is 123.910 vierkante kilometer. (Nederland 41.528)

Hoofdstad van Limpopo is de stad Polokwane (Pietersburg). Andere bekende plaatsen zijn o.a.: Makhado (Louis Trichardt), Tzaneen, Phalaborwa, Mookgopong (Potgietersrus) en Bela-Bela (Warmbath).
Vroeger werd Limpopo gewoonlijk Noordelijke Provincie genoemd, maar de naam werd veranderd in februari 2002 na een verkiezing gehouden door de provinciale regering. dwars door de provincie loopt de N1, de belangrijkste verbindingsweg tussen Zuid-Afrika en de andere landen van het Afrikaanse continent.

De bevolking van Limpopo is relatief homogeen: 97% is zwart, 2% blank, 0,2% kleurling en 0,2% Aziatisch. De belangrijkste huistalen zijn Noordelijk Sotho (52%), Tsonga (Shangaan) (22%) en Venda (16%), ieder met eigen gewoonten, kunst en rituelen. Afrikaans wordt gesproken door 2.6% van de bevolking, terwijl "english-speaking whites" minder dan een half procent van de bevolking uitmaken. Toch wordt als multi-culti voertaal meestal Engels gebruikt.
In het noorden grenst Limpopo aan Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en in het westen aan Botswana. De provincie heeft toeristen veel te bieden: culturele en historische bezienswaardigheden, uiteenlopende avontuurlijke sportfaciliteiten en diverse natuurparken waaronder het Mapungubwe National Park, het gebied waar de oudste goudgebruikende beschaving van de provincie is ontdekt, Marakele National Park en Kruger National Park. Het gebied Waterberg is een eeuwenoud natuurgebied en staat op de lijst van beschermde natuurgebeiden van de UNESCO.

De bushveld is het land van de koeien, kleine kuddes van de Afrikaanse bevolking en uitgestrekte boerenbedijven waarbij blanke boeren vaak ook nog eigen wildparken beheren waar gejaagd kan worden op het daar verzamelde wild.
Tzaneen en Mhakado liggen bij de heuvels waarmee het laagveld overgaat in het hoger gelegen deel van de provincie. In de heuvels valt meer regen en daarom vindt men daar grote plantages met tropisch fruit (bananen, sinaasappels, lychees, mangoos, noten e.d), en ook plantages voor koffie en thee.
In de provincie staan ook mijnen waar niet alleen kolen maar ook bijzondere mineralen worden gedolven, zoals fosfaat, silicone, magnesium en mica.

  • Stichting Limpopo Projects
    Laatste update: 31-12-2020