Projectbezoek 2017

Bezoek aan Hlanganani op maandag 11 september 2017

Als wij arriveren zit de nieuwe hal van Hlanganani al vol mensen. De cursisten van groep 44 van het Youth Programme krijgen vandaag hun certificaat en zij hebben hun familie en vrienden meegenomen. Vooraan aan de zijkant zitten enkele oudere vrouwen op de grond traditioneel met hun benen vooruit gestrekt. De geslaagden zitten op de voorste rijen keurig in witte bloes en zwarte broek of rok. Loes moet achter de genodigdentafel plaatsnemen Peter maakt filmopnamen. Ondertussen speelt de toetsenist vrolijke muziek en kondigt de ladyspeaker ons bezoek aan.

Dan openen leden van de Board de bijeenkomst en heet voorzitter Donald Baloyi de gasten hartelijk welkom. Enkele van zijn woorden aan ons:
.."The success of this Youth Programme could not be where it is today if it were not lifted up by you and the Limpopo Projects" . .
Tussen de toespraken wordt door een aantal meisjes in Tsongarokken stevig gedanst onder luide toejuiching van het publiek.
Er heerst een uitgelaten stemming.

blij met diploma Eindelijk is het grote moment aangebroken. De geslaagden worden één voor één afgeroepen en Loes mag hen hun certificaat overhandigen en een pen met het opschrift 'live up to your dream', die we speciaal voor deze gelegenheid in Nederland hebben laten graveren.
Na de ceremonie bedanken twee cursisten Hlanganani en hun docenten voor de lessen en is het tijd voor de slotceremonie.
De muziek zet in en als een van de bestuursleden (op leeftijd) begint te dansen is dat het sein voor de aanwezigen om massaal op te staan en al dansend naar voren te komen.
Het is één groot feest.
Niemand mag echter naar huis zonder maaltijd en daarna worden nog groepsfoto's gemaakt met de geslaagden en hun docenten.

Voor ons is het nog niet afgelopen. In de hitte van de middag (het is inmiddels 36 ºC.) hebben wij een korte Boardmeeting waarin ons de stand van zaken van Hlanganani wordt verteld.
De Independent Development Trust heeft Hlanganani gevraagd om 100 werkloze jongeren gedurende een jaar 14 dagen per maand werkzaamheden te laten verrichten om werkervaring op te doen. De Trust betaalt de jongeren en begeleidt het project. Hlanganani doet de coördinatie en krijgt hiervoor 10% van het budget. Hoewel dit veel extra werk voor hen betekent heeft Hlanganani toegestemd omdat het doel van het project armoedebestrijding is. De deelnemers worden door Hlanganani en de Tribal authories geselecteerd uit de armste jongeren van de omgeving. Ze worden onder meer ingezet in de groentetuin, als hulp van de caregivers, in de schoonmaak van het terrein en de gebouwen.

De Board van Hlanganani is niet erg optimistisch over de toekomst. Fondsen reageren traag of afwijzend. De reserves zijn op en toegezegde betalingen van de overheid komen soms maanden later of helemaal niet. Het is vechten om het hoofd boven water te houden. Toch geven zij niet op. Financiën voor het aanstellen van een nieuwe directeur zijn er niet dus wordt Peter Tshilongo, de opvolger van Molly, nu bijgestaan door drie oudere Boardmembers.
Er zijn plannen om de Japanse vrijwilliger die Hlanganani gedurende 2 jaar komt helpen op IT gebied, computerles te laten geven aan ouderen om digibetisme te voorkomen.
Voorzitter Donald Baloyi vraagt nadrukkelijk of Limpopo Projects het Youth programme de komende jaren wil blijven steunen. Onze vraag of er mogelijkheden zijn om het bedrijfsleven het Youth Programme mee te laten financieren blijkt onhaalbaar: allerlei instellingen in de omgeving kampen met financiële tekorten en doen een beroep op hen. Hlanganani is blij dat de bedrijven veel van hun cursisten in dienst nemen en hen op die manier steunt.
Wij geven aan dat we niets kunnen toezeggen maar dat we ons uiterste best zullen blijven doen om fondsen en donoren te vinden die willen bijdragen aan de toekomst van kansarme jongeren. Hlanganani blijft in Zuid Afrika op zoek naar sponsoren.

groenteplot Na afloop van de vergadering neemt Donald ons mee naar het nieuwe plot dat inmiddels weer door Hlanganani in gebruik is. Er wordt groente gekweekt voor de voedselvoorziening van de weeskinderen en voor de verkoop om zo eigen inkomsten te verwerven. Hier zien we enkele jongeren van het werklozen project aan het werk.
De volgende stop is de Tugshop waar een oud-cursist van het Youth Programme nu al twee jaar een winstgevend winkeltje van Sinkel runt. Het ziet er piekfijn uit met een stralende eigenaar achter de toonbank.

Onze sightseeingtour eindigt bij de familie Khosa, oprichters van Hlanganani nu bijna 25 jaar geleden. Inmiddels op hoge leeftijd en slecht ter been werken ze niet meer op kantoor maar komt het kantoor naar hen toe voor advies en instructies. Met hen praten we over de situatie in Zuid Afrika die zij met lede ogen aanzien. Mr. Khosa verzucht: 'het leek allemaal zo mooi, maar ons land is gewoon Afrika geworden'.
Het was heel bijzonder om na 3 jaar alle oude bekenden weer te ontmoeten en opnieuw te ervaren dat de vele problemen die de mensen daar hebben hen er niet van weerhouden om uitbundig feest te vieren.
We namen met moeite afscheid. Gelukkig hebben we de filmbeelden nog.

  • Stichting Limpopo Projects
    Telefoon:l0570l611335
  • Aantal bezoekers tot nu toe op deze website:
  • Laatste update: 16-06-2020