Projectbezoek 2017

Bezoek aan Khanimamba op dinsdag 12 september 2017

Het is opnieuw een zeer warme dag als we naar Giyani rijden, de hoofdstad van het voormalige thuisland Gazankulu van de Tsonga's. We worden om 10 uur verwacht bij Khanimamba, trainingsinstelling voor ondermeer crècheleidsters.
Directeur Queen Baloyi ontvangt ons hartelijk in haar kantoor, nu nog in een oud vervallen gebouw van het Education Multipurpose Centre. Het nieuwe kantoor is in aanbouw en zal volgend jaar in gebruik worden genomen.
In antwoord op onze vraag hoe het met Khanimamba gaat vertelt Queen dat momenteel de relatie met het departement van Social Affairs goed is maar dat (ook hier) het toegezegde geld soms wel een half jaar te laat komt zodat mensen moeten wachten op hun salaris. Lang niet iedereen heeft voldoende reserves om dat op te vangen. Wel verwacht Social Affairs dat Khanimamba verantwoording aflegt van het bestede (maar nog niet ontvangen) geld. Het lijkt een omgekeerde wereld!

De wet verplicht nu dat er in elke crèche leiding zit met minimaal een Level 1 certificaat. Pas dan krijgt men geld voor voeding en materialen. Daar wordt ook op gecontroleerd. Het betekent wel dat de crèche speelgoed heeft maar dat het op de plank blijft staan omdat de leiding met alleen Level 1 nog niet goed weet wat er mee moet worden gedaan. Ook al is Level 1 nu verplicht, Khanimamba krijgt geen extra geld voor training terwijl er nu een flinke wachtlijst is. Van sponsoren is ook niet veel meer te verwachten door het grote aantal aanvragen die zij krijgen.

bus Khanimamba heeft een mobiele crèche die gedurende twee jaar vijf dagen per week op tien verschillende plekken komt waar geen crèche is. Ouders worden erbij betrokken met de bedoeling dat zij zelf een crèche gaan oprichten. Een probleem is echter volgens Queen dat een project een goede start heeft als er geld is maar zodra het eenmalig beschikbare geld wegvalt stort het project in.

De kerstviering wordt dit jaar weer gevierd voor zo'n 2000 kinderen uit de regio. Limpopo Projects heeft daarvoor een bedrag gereserveerd.

De farm die zorgt voor eigen inkomsten door de verkoop van groente heeft na de droogte goed gepresteerd maar omdat in de hele omgeving alles goed groeide was het aanbod van groente groot en werd het tegen lage prijzen verkocht of kon men het soms zelfs niet kwijt.

Op onze vraag waarin we Khanimamba kunnen steunen noemt Queen enkele mogelijkheden, waaronder een verrijkingsprogramma voor crècheleidsters met een Level 4 certificaat om ervaringen uit te wisselen en nieuwe inzichten te verwerven. Zij zal bij ons een plan indienen waarop het bestuur kan besluiten wat we kunnen steunen.

Bij Queen, evenals bij Donald van Hlanganani is er ergernis als we zeggen dat Zuid Afrika van de ondersteuningslijst van ontwikkelingslanden is afgevoerd. Zij zeggen:"Er is nog zoveel armoede, hier gaan nog altijd kinderen met honger naar bed. Wij liggen ver van de grote steden, wij worden vergeten!"

cursus Na ons gesprek neemt Queen ons mee naar een groep cursisten Level 4. Zij hebben in groepjes met elkaar nagedacht over de vraag: 'waarom vertel je een verhaal'. De antwoorden hebben zij op een flap geschreven die zij voor de klas aan de anderen uitleggen. De trainster vraagt of er nog andere antwoorden zijn en schrijft die op het bord. Het ziet er geanimeerd uit.
In een tweede groep krijgen de cursisten rekenles. Zij moeten eveneens in groepjes een berekening maken waar ze zo te merken veel moeite mee hebben. Ze moeten een taart bakken waarvoor ze een zak met 500 gram bloem hebben terwijl er voor de taart maar 225 gram nodig is. Helaas is de weegschaal kapot en moeten zij het afwegen met cups en eetlepels.
Een ingewikkeld probleem dat ook nog eens in het engels wordt opgegeven. Wij helpen hen maar een beetje mee maar wel duidelijk is dat hier nog wel wat rekenlessen nodig zijn.
In beide groepen wordt zo te merken hard gewerkt in een prettige sfeer.

We nemen afscheid met het gevoel dat de banden met Khanimamba verstevigd zijn. We hebben een goede indruk gekregen waar men mee bezig is en met welke problemen zij te maken hebben. Als we terugrijden naar onze lodge ervaren we opnieuw dat Giyani echt ver van de grote steden ligt in een droog en warm gebied met veel arme dorpen.
We mogen ze niet vergeten.

  • Stichting Limpopo Projects
    Telefoon:l0570l611335
    IBAN: NL280TRIOl0390l1564l26  (BIC: TRIONL2U)
  • Aantal bezoekers tot nu toe op deze website:
  • Laatste update: 16-01-2020