LPProject vanaf 2008 - 2014
    Contacten vanaf 2004 - heden

    Totaal geldelijke steun € 9.530,06
    Noodsteun na brand in 2017 € 3.813,09
    Kijk op financiële pagina's voor details

Shiluvane Primary School


school

Shiluvane is een oude zendingspost waarvan alleen nog ruïnes stille getuigen zijn. Op die plek bouwt hoofdonderwijzeres Theresa Mgimeti en haar groep onderwijzers aan een nieuwe school. Met een flinke hoeveelheid doorzettingsvermogen is zij er in geslaagd de school te behouden, die ooit door de Zwitserse Zending werd gesticht.
De mensen in de omgeving zijn arm en het schoolfonds heeft niet veel in kas. Door actief op zoek te gaan naar sponsors kon er een nieuw schoolgebouw worden neergezet en dwong zij respect af bij de onderwijsinspectie, waardoor er overheidsgeld vrijkwam voor een tweede gebouw.
Tijdens de reis "Ontmoetingen rond de Keerkring" wordt een bezoek gebracht aan de lagere school in Shiluvane. De ontvangst op de school is een waar feest voor bezoekers en kinderen. Er wordt gedanst en gezongen en de gasten mogen niet vertrekken voordat zij een goede maaltijd hebben genoten.

Voorzieningen

De school in Shiluvane telt 264 kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar en 5 leerkrachten. Daarna gaan zij naar de middelbare school in de omgeving. Per jaar krijgt de school leerboeken, schrijfmateriaal en 270 Rand (€ 27,-) per leerling waarvan alles betaald moet worden, ook de overheadkosten. Dat betekent in de praktijk dat iedere leerling aan het begin van het schooljaar één pen krijgt en daar het hele jaar mee moet doen. Als ouders geen geld hebben om extra's te betalen dan kan ook de school daarin niet voorzien. De school kent een maaltijdvoorziening, waarin de overheid voorziet. Na de eerste drie lesuren krijgen de kinderen een maaltijd bestaande uit grove of fijne maïspap en een sausje met vis (uit blik) of bonen en kool. Regelmatig is er ook fruit uit de regio.
In 2011 kon dank zij een donatie van Stichting CUCU een overdekte kookplaats worden gebouwd.


voorzieningen Foto links:
De nieuwe kookplek

Foto midden:
Uitserveren van de maaltijd


Foto rechts:
Nieuwe leermiddelen voor groep 1


Schooluniformen

Hoewel een uniform op de lagere school niet direct verplicht is hebben kinderen uit heel arme families vaak geen fatsoenlijke kleren om naar school te gaan. Daarom streeft men er naar voor deze kinderen een uniform te krijgen. De Stichting heeft voor uniformen een bedrag van € 200,- beschikbaar gesteld. Theresa Mgimeti stuurde ons foto's van de kinderen die nieuwe uniformen hebben gekregen.

Van de opbrengst van de decemberactie in 2009 is €1000,- overgemaakt voor het schoolfonds. Hieruit wordt schoolgeld betaald voor kinderen uit arme gezinnen en worden ondermeer sportactiviteiten en materialen en extra leermiddelen bekostigd.

Watervoorziening

In 2008 ontving de school een gift van reizigers om een watertank te bouwen, waardoor een regelmatige toevoer van water-onder-druk mogelijk werd. Later is ook door de overheid nog een tank bijgeplaatst.
In 2010 heeft de Stichting een actie gevoerd voor een eigen waterput met pomp, die in 2011 is aangelegd.
  • Stichting Limpopo Projects
    Telefoon:l0570l611335
    IBAN: NL280TRIOl0390l1564l26  (BIC: TRIONL2U)
  • Aantal bezoekers tot nu toe op deze website:
  • Laatste update: 08-07-2018