Berichten van en over de overheid

Augustus 2018, Zuid-Afrika wil af van dodelijke schooltoiletten

Bron: Trouw
toiletten Zowat 4.000 scholen in Zuid-Afrika hebben primitieve toiletten in krotten van aluminiumplaat met nauwelijks houvast, waar eens in de zoveel tijd een scholier in valt.
De Zuid-Afrikaanse regering zegt alle primitieve, levensgevaarlijke toiletten op plattelandsscholen te gaan vervangen. Een hernieuwde campagne van activisten leidde daartoe, nadat in maart de 5-jarige scholier Lumka Mkhethwa door het gat van zo'n toilet viel en verdronk in de uitwerpselen.
Een verschrikkelijke dood, maar helaas niet uniek in de armste delen van het Zuid-Afrikaanse platteland. Deze schooltoiletten bestaan uit weinig meer dan een gapend gat in de grond en een reservoir eronder. Uitglijden of te ver wegzakken in het gat kan gemakkelijk. De eveneens 5-jarige scholier Michael Komape onderging enkele jaren geleden hetzelfde lot als Mkhethwa.

President Cyril Ramaphosa kondigde deze week aan 400 miljoen euro uit te trekken om ervoor te zorgen dat de wc's op alle 25.000 overheidsscholen binnen de twee jaar aan de basisnormen voor hygiëne en veiligheid voldoen.
De toiletongelukken op scholen wekken enorm veel schaamte. Toch veranderde er tot nu toe weinig, het onderwijs is de meest corrupte sector binnen de Zuid-Afrikaanse overheid. Mogelijk is het nu wel menens. Ramaphosa heeft de bestrijding van corruptie tot topprioriteit verklaard.
Augustus 2018,
Ouders halen uit protest hun kinderen van de door brand beschadigde school in Vuwani.

Bron: www.iol.co.za
Boze ouders hebben hun kinderen van school gehaald toen ze hoorden dat hun school, de Tshivhade Primary School in het Vuwani district in Limpopo, geschrapt was van de lijst van scholen, die worden opgeknapt.
Het Departement van Onderwijs is bezig met het herstellen van de scholen, die in 2016 tijdens rellen in brand werden gestoken. De Tshivhade Primary School, in 1969 gebouwd met meer dan 400 scholieren, wordt al jaren genegeerd. De ouders zijn het zat en hebben nu besloten hun kinderen van school te halen, ook al omdat er instortingsgevaar is.
"We hebben lang genoeg geduld gehad, maar voorlopig lijkt er nog niets te gebeuren. We hebben nu gevraagd om de school te sluiten tot het veilig is voor onze kinderen, of dat we de zekerheid krijgen dat we voorrang krijgen bij de herbouw van de school" zegt Ronny Maluleke, een bezorgde ouder. Maluleke, de vader van een eerste klasser, zegt dat de school onbruikbaar is. "De school is nu een spookachtig gebouw, dat ook ook al voor de brand nodig aan een opknapbeurt toe was. Het lijkt wel of Departement onze school is vergeten."
De woordvoerder van het Limpopo Departement van Onderwijs, Sam Makondo, zegt: " Het is een schande dat ouders de school sluiten. Ze horen te wachten tot wij aan deze school iets gaan doen. We kunnen niet alle scholen tegelijk herbouwen. Maar dat gaat heus wel gebeuren." De voorzitter van het schoolbestuur, Thomas Khosa, zegt dat het van school halen van de kinderen hun laatste toevlucht is om het Departement van Onderwijs onder druk te zetten. Het schoolbestuur heeft gezworen dat er geen les zal worden gegeven voordat aan hun eisen tegemoet zal worden gekomen.
2017, MEDIA STATEMENT 20 Limpopo Provincial Government condemn Violent Protest


Het provinciale bestuur veroordeelt de gewelddadige acties bij de protesten tegen het uitblijven van een teerweg in het gebied van Tshitale en Ntabalala (een moeilijk bereikbaar gebied in het heuvelland ten zuiden van Elim).
Het in brand steken van scholen en overheidsgebouwen is geen actiemiddel maar een misdaad en de plaatselijke bevolking en de politie moeten zorgen dat de misdadige elementen, die hun legitieme protest hebben gekaapt, zo snel mogelijk worden opgepakt.

brand Special de Zuid-Afrikaanse Politie moet alles in het werk stellen om te zorgen dat de schuldigen terecht kunnen staan.

De overheid geeft geen onbeperkte middelen om deze beschadigde infrastructuur te herstellen, en zelfs al zou dat wel zo zijn, met opzet vernielde gebouwen hebben bij de overheid geen prioriteit om te worden hersteld.
De verbrande of beschadigde scholen blijven de verantwoordelijkheid van de gemeenschap.
Als men de protesten heeft toegelaten, zal de overheid geen actie ondernemen de scholen te herstellen. Bij herstel zullen de kosten op de gemeenschap worden verhaalt.

Slecht nieuws voor Shiluvane School.  • Stichting Limpopo Projects
    Telefoon:l0570l611335
    IBAN: NL280TRIOl0390l1564l26  (BIC: TRIONL2U)
  • Aantal bezoekers tot nu toe op deze website:
  • Laatste update: 09-09-2019