Ditjes & Datjes
meer op: www.limpopo.gov.za

Juli 2018, Tweehonderd olifanten verhuizen in Afrika

Bron: AD
Het is een van de zwaarste verhuizingen ooit. Tweehonderd Zuid-Afrikaanse olifanten worden 1500 kilometer verplaatst van het Venetia Limpopo-natuurreservaat, in het noorden van Zuid-Afrika, naar een park in het hart van Mozambique.
De hele operatie zal enige tijd in beslag nemen. In juli en augustus worden de eerste zestig dieren over de weg overgebracht. De operatie wordt bekostigd door het Brits-Amerikaanse diamantconcern De Beers Group. In een verklaring zegt het bedrijf dat olifanten heel sociale dieren zijn en dat bij de verhuizing alles wordt gedaan om de complexe verhoudingen binnen de kudde te bewaren.
De eerste lichting dieren krijgt een onderkomen in het Zinave Nationale Park in Mozambique. Dat werd in 1960 gesticht maar had erg te lijden onder de jarenlange burgeroorlog in het land. In het 400.000 hectare metende park zijn nog maar 60 olifanten over. De dieren werden vaak gedood tijdens de oorlog om van de opbrengst van ivoor wapens te kopen. Na de oorlog ging het stropen door. Tussen 2009 en 2015 is het aantal dieren gehalveerd naar 10.000, zo blijkt uit tellingen van natuurorganisaties. In 2015 werd meer dan 1000 kilo ivoor in beslag genomen.
Behalve het transport betaalt De Beers ook vijf jaar lang bescherming van de nieuwkomers tegen stropers. Het Afrikaanse park waar de dieren vandaan komen zat met een omgekeerde situatie. Het zou geschikt zijn voor 60 olifanten, maar er leven er 270.


Ku Luma Vukanyi
het 'Feest van de Marula':

En dan is het Februari, en zijn er sinds 2005 elk jaar weer overal Marula Feesten. De marula is een vrucht verwant aan de mango. De marula wordt voor gebruikt als cosmetische olie. De rijpe Marula (klik hier voor grappige video) is zoet en bevat alcohol.
Lokaal wordt er Marula bier gebrouwen en natuurlijk het likeur-drankje Amarula. De provincie denkt met culturele en sport-activiteiten, traditionele dansers en muziek toeristen te trekken en inkomsten te verwerven. Zo ook in Phalaborwa, een grote entree voor het Kruger wildpark en ligt temidden van toeristische attracties als Magoebaskloof en Modjadji.
Limpopo Premier, Mr. Chupu Stanley Mathabatha, de MEC for Sport, Arts and Culture, Mme Onicca Moloi and KhosiKhulu ya vhavenda (Venda Hoofdman)) Toni Mphephu Ramabulana openen het jaarlijkse First Fruit Season 2017 in Makhado (het vroegere Louis Trichardt).
Deze jaarlijkse ceremonie is bedoeld om mensen bewust te maken van Afrikaanse Tradities.
Zoals bij eerdere ceremonies zal het departement duizenden liters Marula bier ter beschikking stellen om tijdens het feesten te worden gedronken. En er zal gedanst worden.
De inwoners van Limpopo noemen Marula het 'voedsel van Koningen en voorouders ', en vieren het feest van de 'First Fruits ' met het gieten van vers sap over het graf van overleden chiefs en familieleden.


  • Stichting Limpopo Projects
    Telefoon:l0570l611335
    IBAN: NL280TRIOl0390l1564l26  (BIC: TRIONL2U)
  • Aantal bezoekers tot nu toe op deze website:
  • Laatste update: 15-03-2020