Nieuws uit het reisgebied


1. Mphambo gasthuis


abel Abel Baloyi stuurde ons een aantal foto's van de afbraak en de nieuwbouw van de woning in Mphambo. Een oude vertrouwde plek verdwijnt. Een plek, die in alles nog deed denken aan de gedwongen verplaatsingen in de tijd van Apartheid. Nu wordt er gebouwd aan een huis voor de toekomst.
Voor Abel en zijn familie. Mooi toch? Of ook een beetje hartzeer bij het afscheid van een plek waar veel reizigers mooie uren (soms zelfs dagen) hebben beleefd.

Abel zelf reist nog regelmatig als gids met (veelal Duitse) groepen door Namibië en Mozambique.

e-mailreageren? stuur een e-mail.2. Shiluvane School


theresa brand 16 november 2016 stuurde Theresa Mgimeti een whatsapp-je: "Riperile manana Louisa. We arrived at school this morning to find the three classrooms plus 2 mobile classrooms burning. The matter is under investigation. I'm still in shock. Hope they find him/them and put them behind bars for a long time. To think that we are busy with exams. Today I let them leave earlier cause they were traumatised. I am so tired."
Ook wij zijn aangeslagen. Een deel van Theresa's levenswerk is in rook opgegaan.Het lijkt wel alsof er een vloek op deze school rust. We hopen dat ze de moed en de energie heeft om ook deze tegenslag te boven te komen.


Kijk voor de situatie nu en informatie over onze actie 'Noodhulp voor Shiluvane' bij de meest recente nieuwsbrieven.plaveisel In 2014 bezochten we voor het laatst de school op de heuvel. Theresa Mgimeti ging met pensioen. Althans dat dachten we. Maar Theresa is nog steeds 'hoofd der school' en ze weet ook nog steeds fondsen te vinden om haar school te verbeteren.
Inmiddels is begonnen met het aanbrengen van plaveisel op het terrein bij de school en ook wordt er gewerkt aan een muurtje om afkalving van het hoogteverschil te voorkomen.
Voor de financiering van deze werkzaamheden werd ook dankbaar gebruik gemaakt van de jarenlange maandelijkse donatie van de familie Close uit Eindhoven.

groentetuin

Ook kregen wij bericht dat zij begonnen is met het aanleggen van een moestuin. Een oude wens, die ze al uitsprak toen we haar bij ons bezoek in 2011 een cheque overhandigden voor de aanleg van een waterput met pomp.
Het hele verhaal van Shiluvane School en het water, dat op zich liet wachten is te vinden op het gedeelte van de website met de projectbeschrijvingen.


e-mailreageren? stuur een e-mail.
3. Het koninkrijk Modjadji

regenkoningin
regent Bakgoma MT Modjadji, de tijdelijke regent van het koningshuis van de Balobedu stam, kan tevreden zijn. Op 28 juli 2016 heeft minister Des van Rooyen hem en zijn stamgenoten meegedeeld, dat de regering van Zuid-Afrika heeft besloten om een eerdere beslissing van het Apartheidsregime in 1992 terug te draaien. Toen werd het koningshuis gedegradeerd tot een gewoon 'chieftency': een stam met een hoofdman als traditioneel leider.
Maar nu is het dus ook officieel weer een koninkrijk. Met louter koninginnen in de erfopvolging. Koninginnen, die bekend staan als 'regenkoningin'.
In 2004 konden wij kennismaken met de regenkoningin bij het bezoek aan haar residentie. Enkele jaren daarvoor was zij de opvolgster geworden van haar oma, wier gave om de goden te bewegen tot voorjaarregens legendarisch was. Toen wij kennis maakten met de koningin was zij al ongeneeslijk ziek. Een dochtertje van twee was ondergebracht bij familie en zou haar later kunnen opvolgen. Die tijd is nu bijna gekomen. Dankzij deze beslissing van de regering zal zij een koningin worden van een 'echt' koninkrijk.

e-mailreageren? stuur een e-mail.
4. Shiluvari Lakeside Lodge

estate
lodge_logo Bij Shiluvari Lodge, nog steeds fraai gelegen aan het Albasini Meer niet ver buiten Elim, is veel aan het veranderen.
De familie Girardin, die een oude boerderij omtoverde tot een aangename verblijfplaats voor vele toeristen uit binnen- en buitenland, heeft haar aandeel in het eigendom verkocht aan Max Tlakula. Hij is een lokale ondernemer, die sinds 2002 al voor een deel eigenaar van de Lodge was.
De Girardin's zijn verhuisd en wonen elders. De heuvel achter de Lodge, de 'farm', is opgedeeld in een aantal kavels, waar mensen een buitenhuis onder architectuur kunnen laten bouwen.
De Lodge zelf is nog steeds een prima plek om een aantal dagen door te brengen. En voor zover wij weten zijn er nog kavels te koop . . . . .!

e-mailreageren? stuur een e-mail.
5. Nahakwe Lodge


Nahakwe Op reis door Limpopo troffen we een nieuwe lodge, midden in het gebied tussen onze projecten. Een prachtig gebouw met luxe hutten, waar we gastvrij werden ontvangen en een prima tijd hebben doorgebracht. We troffen er een oude bekende. Betty Hlungwani, de vroegere manager van Shiluvari Lodge.
We hebben haar geï:nterviewd en de lodge gefotografeerd en gefilmd. . .!e-mailreageren? stuur een e-mail.
  • Stichting Limpopo Projects
    Telefoon:l0570l611335
  • Aantal bezoekers tot nu toe op deze website:
  • Laatste update: 16-06-2020