Stichting Limpopo Projects 2009-2020


Van 2009 tot 2020 heeft de Stichting zich ingezet om de inwoners van de Limpopo provincie in Zuid-Afrika financieel te steunen bij het verbeteren van hun leefomstandigheden.
Het motto en streven van de Stichting was: het bieden van "effectieve steun bij zelfredzaamheid".
Stichting Limpopo Projects is opgericht door een vijftal enthousiaste mensen die op reis gingen met Kuvona Culturel Tours (en later Limpopo Reizen).

Hoe het begon

Sinds 2003 organiseerde Peter van der Meer als zakelijke partner van de kleine Zuid-Afrikaanse touroperator Kuvona Cultural Tours reizen naar Limpopo. Samen met Paul Girardin en Abel Baloyi werd de tocht 'Ontmoetingen rond de Keerkring' ontwikkeld. In totaal hebben in de loop der jaren meer dan honderd mensen deze tocht gemaakt.
Na 2014 zijn er geen nieuwe reizen meer georganiseerd. De zakelijke contacten tussen Peter van der Meer en Kuvona zijn gestopt. Peter is met pensioen en Kuvona is haar eigen weg gegaan.

De Projecten

De contacten in Limpopo, die de Stichting onderhield zijn veelal voortgekomen uit hun reis met Kuvona Cultural Tours.
Reizigers maakten kennis met scholen en groepen die een steuntje in de rug konden gebruiken en doneerden spontaan voor iets dat op dat moment nodig was. Er ontstonden enthousiaste en hartelijke contacten. In 2008 werkten twee bestuursleden een maand bij Hlanganani, één van de organisaties, die op hun reis een jaar eerder werd bezocht. Vrienden wilden steunen en gaven goede wensen en geld mee. Om al die giften, acties en contacten te coördineren werd de Stichting Limpopo Projects opgericht, met als doel een steun in de rug te zijn voor de mensen daar en in Nederland te vertellen over de initiatieven en kracht van de mensen in Limpopo.

bestuurHet bestuur van de Stichting.
Van links naar rechts: Loes van der Meer, Els Vermeer, Arie Vermeer, Berty Evers en Drieke Holl.


Wij probeerden daar gedurende tien jaar vorm aan te geven. Hoewel de steun nodig was en goed gebruikt, is er veel veranderd. Het werd steeds lastiger om via scholen en verenigingen mensen in Nederland te bereiken en informaren, reizen werden niet meer georganiseerd, fondsen hebben andere prioriteiten, het bestuur is op leeftijd en vond geen opvolgers. De steun dreigde structureel te worden en dat is nooit onze doelsteling geweest.
In de loop der jaren waren er vier vaste organisaties die steun ontvingen. Hlanganani, Shilvane School, Thušanang en Khanimamba. Van deze organisaties vindt u een korte beschrijving op deze website.

De afronding

In het voorjaar van 2020 vond afronding plaats in onze contacten met de projecten, evenals de afhandeling van de financiële zaken.
Ook werden de gegevens van onze donateurs, zoals e-mail adressen, uit de onze administratie verwijderd.
  • Stichting Limpopo Projects
    Laatste update: 31-12-2020